2019. statisztika

Ebben az évben rossz előjelekkel indult a túra, mivel Kiss Laci szakosztályvezető, társszervező, nem tudta lejárni az útvonal kritikus szakaszait, valamint az időjósok sem ígértek semmi jót. Szerdán az ellenőrzőpontok kihelyezésekor Bázakerettyén a szilvást megnéztük, hogy kell e nyomvonalat kaszálni, mint azt tettük az utóbbi években. Ekkor tapasztaltuk az akácok bedöntögetését. Csütörtökön ki kellett menni, hogy járhatóvá tegyük az utat. Szerda éjjel kaptuk az első záport, melyről megállapítottuk, ha nem lesz több csapadék, akkor még nem lesz nagy sár. Figyelve az időjárás előrejelzést, mindenhol, még a lendvai rádióban is azt ígérték, hogy pénteken átvonul felettünk a front, de sajnos nem így történt.

Talán az időjárástól megijedve a 45 fő előnevezőből 6-an már az indulást is feladták.

Péntek éjjel is volt eső, de szombaton este a térségben felhőszakadás volt. Szombaton napközben 20-25 fok körül volt a hőmérséklet, viszont nagy volt a fülledtség. Éjszaka sem hűlt le nagyon a levegő 14-16 fok körül mozgott.

Mint a statisztikából látszik, a 130-on a 76,2 %-os volt teljesítés, ami az előző forró évekkel nagyjából azonos, és nem rendkívüli, hisz 2008-ig visszanézve 2008., 2011. és 2012-ben is rosszabb volt a teljesítés aránya (statisztika http://kanizsatura.hu).

2018-ban emeltünk a nevezési díjon azzal a céllal, hogy folyamatosan javítjuk a túrán a szolgáltatásokat. Így került be az eszteregnyei szőlőhegyen megvásárolt faház frissítőpontként. Az idén került olyan állapotba a homokkomáromi ingatlanunk, hogy hosszú évek után ismét tudtunk ellenőrzőpontot nyitni, mely frissítők pontként is működött. Igaz idén csak teát adtunk, mivel sajnos a paradicsom és a paprika ára duplájára emelkedet, az előző évekhez képest.

Idén olyan esemény is történt, amire a rendezvényeink fennállása során még soha nem volt példa. Augusztus a térségünkben a falunapok, búcsúk ideje. Bázakerettyén is mindig a túra hétvégéjén volt falunap, kivéve az idei évet. A B24 söröző, amely már évek óta helyet ad a túra ellenőrzőpontjának, kedvelt helye néhány idősebb és fiatalabb helybélinek. Eddigi években némi hangoskodás, talán túlzott érdeklődés volt a jellemző, de barátian fogadták a túra rendezőit és résztvevőit is. Az idén két lény (bocs, de nem tudom jobban leírni a fajtájukat) már a megérkezésemkor kitűnt a társaságból, folyamatosan erejüket fitogtatva provokálták a helyi fiatalokat. Az eső miatt behúzódtam az ellenőrzőponttal a sörözőbe, na itt volt ám a hangzavar, mert meccset néztek, és a lények folyamatosan üvöltözték a „hajrá DVTK-t” (nem ők játszottak). Különösebben nem foglalkoztunk velük a túrázok kicsit hamarabb tovább indultak, mint a korábbi években.

Az egyik lény magára maradt néhány helyi fiatallal, és addig provokálta őket, míg eleredt az orra vére. Némi dulakodás után a helybéliek szétszedték a civakodókat. A lény át szaladt az albérletébe, ahol a családjával (3 szép gyermek és egy aranyos feleség) lakik.

A sörözőben a pultnál dolgozó hölgy és még két idősebb úr maradt rajtunk kívül. Azt gondoltuk nyugalom lesz. Rövid idő múlva megjelent a két lény üvöltözve, hogy mondjuk meg ki vérezte össze a lény orrát, aki ha nem részeg egyébként egy rendes fiatalember. Mint kiderült Borsodból költöztek ide, mert Ausztriában dolgozik (nem kisebbségi még mielőtt bárki elkezdene cigányozni). Elmondás szerint ez szinte minden héten hasonlóan játszódik le, és a kávézóban ez volt a lénynek az ötödik esete, de akkor nem volt dulakodás, hamar bezártak. (Csak halkan mondom, ezektől a migránsoktól kell félni. Hét közben robot külföldön – gondolom nyusziként – hétvégén hazajön és kiereszti a gőzt.)

A túra miatt volt csak nyitva a helyiség. Többször jeleztük, hogy zártkörű rendezvény nem is lehetnének a helységben. Akkor hívtuk ki a rendőrséget, amikor a túrázókat is elkezdték provokálni.

A rendőrök nagyon határozottan és korrektül jártak el. Sem én, sem a pultnál dolgozó hölgy nem akartunk mást, mint nyugalmas éjszakát. Meghallgatva a történteket a rendőrök megbírságolták a lényt, és közölték vele, hogy nem tartózkodhatnak a sörözőben.

Míg a rendőrök közölték velünk az intézkedésüket, a lény az albérlet ablakába, ami a sörözővel éppen szemben van, kiülve kiabált.

A rendőrök ezért nem mentek el azonnal, az autóban kissé félrehúzódva vártak. A lény egy magnót tett ki az ablakba és a zenét üvöltetve provokálta e rendőröket, akik közölték vele, hogy a gyermekvédelmi hivatalnál bejelentést tesznek, mert veszélyezteti a saját gyerekeit.

Később a rendőrök elmentek, a lények azonnal megjelentek a sörözőben és már engem is provokáltak. a lény köpködött és folyamatosan üvöltözött, ezért már rendőri védelmet kértem a rendezvénynek. A rendőrök hamar megérkeztek, és el is vitték volna a lényt, de akkor a pultos hölgynek és nekem is el kellett volna menni velük az őrsre. Természetesen kértem, hogy próbáljuk meg másképp rendezni, mert nem szeretném, ha veszélyeztetnénk a rendezvényt, ami az idén a Magyar Nemzeti Teljesítménytúra Bajnokság futama volt.

A rendőrök ezt megértették, és úgy intézkedtek, hogy a túra lebonyolítását ne zavarják. Ez újabb bírság, valamint feljelentés csendháborításért, és az ellenőrzőpont zárásáig jelenlétükkel biztosították a helyszín nyugalmát, mert a lény továbbra is az ablakból kiabált felénk.

Bocs, hogy ilyen hosszú lére eresztettem, de nem szeretném, ha pletyka szinten terjednének az események.

Megye 40 km nappali

40 km éjszakai

70 km 130 km összesen  
Bács-Kiskun 0 4 1 2 7 6,73%
Baranya 0 0 1 1 2 1,92%
Békés 0 0 0 1 1 0,96%
Borsod-Abaúj-Zemplén 0 0 0 0 0 0,00%
Budapest 0 1 1 17 19 18,27%
Csongrád 0 0 0 2 2 1,92%
Fejér 2 0 1 2 5 4,81%
Győr-Moson-Sopron 2 0 0 3 5 4,81%
Hajdú-Bihar 0 0 0 1 1 0,96%
Heves 0 0 0 2 2 1,92%
Jász-Nagykun-Szolnok 0 0 0 3 3 2,88%
Komárom-Esztergom 2 0 1 7 10 9,62%
Nógrád 1 1 0 1 3 2,88%
Pest 0 0 0 11 11 10,58%
Somogy 2 0 0 0 2 1,92%
Szabolcs-Szatmár-Bereg 0 0 0 0 0 0,00%
Tolna 0 0 0 4 4 3,85%
Vas 2 1 2 1 6 5,77%
Veszprém 3 0 0 2 5 4,81%
Zala 8 2 3 3 16 15,38%
összesen 22 9 10 63 104 100,00%
Összes indulóból nagykanizsai 5 1 3 1 10 9,62%
Teljesítette 22 8 4 48 82  
A eljesítők és indulok aránya 100,00% 88,89% 40,00% 76,19% 78,85%  
130 km-es távot szintidőn belül teljesítette
Név Település
Ács László Nagykanizsa
Átol Csaba Pécs
Balogh József Dunakeszi
Balogh Szabolcs Tác
Bodnár Zoltán Várgesztes
Csényi Csaba Ajka
Csetneki Sándor Tatabánya
Csörgő Róbert Székesfehérvár
Deák Zsolt Baja
Frisch László Heves
Fullmann János Endre Budapest
Gál Viktor Budapest
Gertner Andrea Szolnok
Hegedűs Csaba Tatabánya
Hiripi Ferenc Budapest
Horváth Tibor Semjénháza
Károly Viktória Budapest
Kotlár László Érd
Kovács Róbert Budapest
Kőszegi István Szigetszentmárton
Kreiter Balázs Budapest
Kuczko Peter Szekszárd
Lévai Éva Hajdúböszörmény
Mánfai Péter Győr
Márton Dániel Budapest
Molnár Balázs Somoskőújfalu
Nacsa Istvánné Makó
Nagy Imre Jászdózsa
Nagy János Budapest
Őrsi Anna Eger
Rácz Róbert Pusztaszer
Ruttkay Diána Kistarcsa
Sonyovszki László Üröm
Soós András Szombathely
Süvöltős Lajos Budapest
Szászfai Gábor Budapest
Szilágyi Erzsébet Szolnok
Szűcs Lajos Veresegyház
Takács Attila Ecséd
Tamási Géza Rákospatak
Tóth Ferenc Szákszend
Tóth Rajmund Tatabánya
Varga Zoltán Kapospula
Vári Gábor Pécel
Varnyu György Gyál
Venczel György Fót
Vizer Dániel (18 óra 38 perc) Csabdi
Wehner Géza Budapest

70 km-es távot szintidőn belül teljesítette

Balázs Árpád Kalocsa
Jankovich Béla Pécs
Sznopek József Nagykanizsa
Zséfár Gábor Bana

40 km-es nappali távot szintidőn belül teljesítette

Baladincz István Veszprém
Barsi Rózsa Almásfüzitő
Borbély Csilla Balatonlelle
Dienes Áron Szár
Horváth Eszter Győr
Jordán Ildikó Söjtör
Király Tamás Szombathely
Kisjós Balázs Nagykanizsa
Kisjós Bálint Nagykanizsa
Kisjós Olivér Nagykanizsa
Kovács Ágnes Veszprém
Kovács Henrietta Nagykanizsa
Kovács László Salgótarján
Kovács Loretta Zalaegerszeg
Krisztián Manhalter Várpalota
Lelkes Zita Komárom
Nagy Katica Sárkeszi
Nagy Zoltán Kaposvár
Novák Nóra Nagykanizsa
Polgár Mónika Szombathely
Rajna Beatrix Győr
Sáfrán Evelin Nagykanizsa

40 km-es éjszakai távot szintidőn belül teljesítette

Ferencz Lajos Kacorlak
Hegedűs András Kalocsa
Hevér Gábor Budapest
Koltai János Baja
Kovács László Salgótarján
Lubics György Nagykanizsa
Szabó Attila Kalocsa
Szőnyi Zsombor Kalocsa